Властите разследват изказването на Мъск, че иска да направи Tesla частна

Знаехте, че бе просто въпрос на време, преди регулаторите да погледнат в постовете на Илон Мъск, че иска да направи Tesla частна. Изглежда, че властите вече са се заели със случая само няколко часа по-късно. Източници от Wall Street Journal твърдят, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси разследва Tesla за очевидното съобщение, включително дали е сериозно (или не), защо Мъск го е казал в Twitter вместо в официално заявление и дали компанията вярва, че новината спазва правилата за защита на инвеститорите. Както може би предполагате, тази последна част е най-важна.

Законността на постовете на Мъск се върти около „правилото на Рийд Хейстингс“ – т.е. компаниите могат да разкриват важна бизнес информация в социалните мрежи, само ако предупреждават инвеститорите за това къде ще се появят тези актуализации. Ако Tesla уточни, че Мъск може да споделя ценна информация в Twitter, ексцентричният милиардер вероятно ще се размине лесно. Ако обаче само им е било казано да очакват новини чрез официалните си акаунти или сайта за връзки с инвеститорите, Мъск може да е в беда.

Няма никакво съмнение, че Мъск е обсъждал идеята с борда дни преди да я обяви, така че постът му не беше напълно безразсъдна забележка. Въпреки това, SEC може също да иска да знае дали главният изпълнителен директор вече има финансиране, за да се върне към работата на Tesla като частна компания. Без него има опасения, че Мъск може да е манипулирал акциите на компанията с такова преднамерено изказване.

Каквото и да е заключението, едно е ясно – Мъск ще бъде добре да си държи езика зад зъбите повече, отколкото го прави до момента.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 16
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на09 Авг 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Tesla
Ние във фейсбук