Българският ИТ портал
Потребителско име
Парола
Регистрация
Нова парола
Изпрати SMS | Новини | Онлайн превод
  SoftVisia  |  Оферти нова година 2019

Учени ще говорят за гравитация на алтернативно лятно парти

На 19 юли специалисти ще пребродят гравитационната реалност и алтернативни безтегловни светове

През лятото календарът на столицата прелива от различни партита на открито, но рядко се срещат такива с научен елемент. Популярната научна организация Ratio и домакините от научния център Музейко поставят летен прецедент с Ratio Rooftop Party. Темата на събитието ще бъде „Безтегловност“. Гостите са добре дошли на 19 юли от 20:00 часа на покрива на Музейко. Там ще чуят повече за гравитацията в компания на музика и с коктейл в ръка.

Повечето хора знаят, че гравитацията е отговорна за приливите и отливите, но не са наясно с най-интересните гравитационни феномени като гравитационни кладенци, например. Гравитацията влияе върху много факти от света около нас – колко големи и колко малки могат да бъдат живите организми, как работи мозъкът и колко бързо зарастват раните. Дори малка промяна в силата на гравитацията може да има сериозни последици и да ни пренесе в коренно различна реалност.

Тези и други тежки въпроси относно ролята на гравитацията ще обсъдят гостите на събитиео

Всеки от тях е специалист в различна сфера и ще пречупи темата за гравитацията през своя собствена призма. Участници в дискусията ще бъдат Бойко Неов, докторант по паразитология в ИБЕИ-БАН, гл. ас. д-р Галин Гюлчев, преподавател по физика и математични методи на физиката в СУ „Св. Климент Охридски“, д-р Калин Стайков, физик който работи в областта на теоретичната и изчислителната астрофизика и гравитация, както и Петър Руевски инженер, програмист и фен на физиката.

Освен разговори за нашата реална среда, учените ще обсъдят и някои интересни космически сценарии. Как би изглеждал светът ни, ако гравитацията се промени внезапно? Ами ако масивен обект изведнъж навлезе в Слънчевата система? Как биха се развивали хората при нулева гравитация? Серия други въпроси също ще намерят място в разговора, а публиката ще има възможност да насочи дискусията директно по време на събитието.

„Безтегловност“ – Ratio Rooftop Party ще се проведе на 19 юли от 19:30 часа на покрива на научен център Музейко. Събитието се организира от Ratio с домакинство от Музейко и с участието на бар FlipFlop. Билетите са в продажба, като можете да научите повече за пълната програма на сайта на събитието: http://ratio.bg/bezteglovnost/

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 14
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на13 Юли 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Ratio
Ние във фейсбук