Българският ИТ портал
Потребителско име
Парола
Регистрация
Нова парола
Изпрати SMS | Новини | Онлайн превод
  SoftVisia  |  Оферти нова година 2019

DeepMind създаде IQ тест за изкуствени интелекти

DeepMind  IQ

За обикновените невронни мрежи тези тестове са твърде сложни. Многобройните проверки показват, че популярните модели невронни мрежи, като например ResNet, зле се справят с подобен вид задачи. Дори и да са специално обучени, а тестовете съвсем малко да се различават един от друг.

Специалистите на DeepMind разработиха нов тип IQ тест. Това е генератор, създаващ въпроси, базирани на абстрактен комплект от фактори. По-конкретно, в тях са включени съотношения на прогресии и допълнителни характеристики, като цвят, размер и други.

DeepMind  IQ

По този начин са създадени нов тип задания. Например, задача за намиране на прогресия, която е валидна само към линии от един и същ цвят. По този начин ще се тренира абстрактното мислене на бъдещите невронни мрежи. Новите тестове не само проверяват нивото на абстрактното мислене, но и развиват тази способност при машините.

При направените изпитания, повечето сега съществуващи модели ИИ се справят с новите тестове. Най-доброто достижение е 75 точки от 100 възможни. Но някои задачи все още са непосилни. Дори и шампионът – невронната мрежа Wild Relation Network (WReN) не може да екстраполира значението на параметър, който не се е появявал при нейното трениране.

Учените възнамеряват да продължат работата в това направление. Счита се, че абстрактното мислене ще даде възможност на невронните мрежи да решават много по-сложни визуални и друг вид задачи. Сега започват експериментите за използването на логически операции и аритметични прогресии в абсолютно нови обстоятелства, за които невронната мрежа е слабо тренирана.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 12
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на12 Юли 2018
ИзточникKaldata

Тагове
DeepMind
Ние във фейсбук