Българският ИТ портал
Потребителско име
Парола
Регистрация
Нова парола
Изпрати SMS | Новини | Онлайн превод
  SoftVisia  |  Оферти нова година 2019

Великобритания глоби Facebook с 500 000 паунда за Cambridge Analytica

  Facebook  500 000   Cambridge Analytica

След като Зукърбърг си призна, че на Cambridge Analytica са давани потребителски данни, регулаторните органи на САЩ и на редица европейски цени започнаха да разследват дейността на Facebook.

Зукърбърг съвсем скоро стана третият най-богат човек на планетата. Това съвпадна с налагането на първата глоба за това изтичане на информация.

Британските власти наложиха на Facebook глоба в размер на 500 000 паунда ($660 000) за изтичането на личните данни на 87 милиона потребители чрез компанията Cambridge Analytica. Комисарят по защита на информацията Елизабет Денъм заяви, че Facebook трябва да бъде наказана, понеже не е могла да защити личните данни на потребителите.

Това е максимално възможната глоба, предвидена от стария Закон за защита на данните от 1998 година. Новият регламент за защита на данните (GDPR) предвижда много по-солени глоби. Това са суми до 17 милиона паунда ($22,5 милиона) или до 4% от годишния доход. В случая с Facebook, това би била глоба в размер на $1,9 милиарда. Но новият закон влезе в сила след изтичането на данните и не може да бъде прилаган в този случай.

Наложената на Facebook глоба е най-голямата според британските закони. The Guardian ни напомня, че от началото на тази година Facebook на всеки пет и половина минути получава същия приход. 500 000 паунда.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 11
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на11 Юли 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Cambridge, Facebook, Analytica
Ние във фейсбук