Българският ИТ портал
Потребителско име
Парола
Регистрация
Нова парола
Изпрати SMS | Новини | Онлайн превод
  SoftVisia  |  Оферти нова година 2019

Руският „Прогрес“ ще достигне МКС само за 3,5 часа с новата траектория на полет

 „“      3,5

Ракетата носител „Союз-2.1а““ изведе към Международната космическа станция товарния космически кораб „Прогресс МС-09“.

За първи път ще се използва съвсем нова траектория, включваща само две обиколки около Земята. По този начин, Прогрес ще се скачи със МКС след по-малко от 4 часа след изстрелването. Информацията е на ТАСС.

Досега космическите кораби „Союз“ и „Прогресс“ използваха две траектории до МКС. В първия случай от изстрелването на ракетата до достигането на Станцията, изминаваха около две денонощия. След 2010 година Роскосмос започна да използва по-кратка траектория, при която космическият кораб се скачва с МКС след шест часа.

Според специалистите в тази област, по този начин се изразходва малко по-малко гориво, а ако полетът е пилотиран, това е много по-комфортно за екипажа.

Изстреляният днес „Прогресс“ е с автоматичен полет и носи 2,5 тона полезен товар. Това са гориво, хранителни продукти, скафандри, научна апаратура и други.

Това не е най-бързото достигане и скачване с МКС. През 1968 година съветският безпилотен космически кораб „Космос-213“ се скачи с аналогичен „Космос-213“ само 47 минути след изстрелването. Но пилотираният полет и скачването с МКС добавят допълнителни условия.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 11
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на10 Юли 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Няма, тагове
Ние във фейсбук