Българският ИТ портал
Потребителско име
Парола
Регистрация
Нова парола
Изпрати SMS | Новини | Онлайн превод
  SoftVisia  |  Оферти нова година 2019

Canonical представи Linux дистрибуцията Minimal Ubuntu

Canonical  Linux  Minimal Ubuntu

Компанията Canonical публикува минималистичната версия на дистрибуцията Ubuntu, оптимизирана за използване в облачните системи и изолираните контейнери, базирани на платформата Docker.

При разработването, най-голямо внимание е обърнато върху високата стабилност, максималната производителност, минималното време на зареждане и възможностите за автоматизация в средата на електронните облаци.

Minimal Ubuntu изисква 50% по-малко дисково пространство и се зарежда с 40% по-бързо в сравнение със стандартната сървърна версия на Ubuntu. Но е напълно съвместима с всички пакети от Ubuntu хранилищата.

Размерът на дистрибуцията е 157 MB. Предлагат се две версии, базирани съответно на Ubuntu 16.04 LTS и 18.04 LTS. Осигурена е поддръжката на средите Amazon EC2, Google Compute Engine (GCE), LXD и KVM/OpenStack. За всяка отделна облачна платформа е подготвен отделен оптимизиран вариант на Linux ядрото. По подразбиране се използва оптимизирано за KVM ядро.

На базата на Minimal Ubuntu е подготвен специален дисков образ за организиране изпълнението на Docker контейнерите, съвместими със системата Kubernetes.

Дистрибуциите Minimal Ubuntu са качени в AWS и в Google Cloud („gcloud compute images list –project ubuntu-os-cloud“).

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 13
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на10 Юли 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Minimal, Ubuntu, Canonical, Linux
Ние във фейсбук