Българският ИТ портал
Потребителско име
Парола
Регистрация
Нова парола
Изпрати SMS | Новини | Онлайн превод
  SoftVisia

Откриха поредната хардуерна уязвимост в процесорите на Intel

       Intel

Новата уязвимост засяга всички модели от фамилията процесори Intel Core.

В началото на годината бяха разкрити много сериозни уязвимости в процесорите на Intel и частично и в процесорите на другите производители. През месец януари всички разбраха за кошмарните Meltdown и Spectre, а през месец май в процесорите на Intel бяха открити още осем уязвимости, получили общото наименование Spectre-NG. А сега се появи още една.

Intel съобщи за нова уязвимост, получила жаргонното име Lazy FP State Restore (CVE-2018-3665). Това е типична хардуерна уязвимост, засягаща всички Intel Core процесори. Уязвими са всички компютърни устройства, използващи Intel Core чипове, независимо от операционната система – Windows, Linux, BSD фамилията и т.н.

Уязвимостта е свързана с функцията Lazy FPU context switching за оптимизация на производителността, при която бързо се записват и възстановяват FPU регистрите за работа с плаваща запетая. Именно FPU (Floating Point Unit) обработва числата с плаваща запетая. Уязвимостта дава възможност в процесорите Intel Core да се получи достъп до тези регистри и данните, записани в тях. Проблемът е, че тези данни се използват от криптографските алгоритми. Съвсем реална е възможността да се откраднат криптиращите ключове при онлайн банкирането и още много други подобни действия.

Intel заяви, че този път няма да променя микрокода на своите процесори. Подготвят се обновявания за операционните системи.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 13
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на14 Юни 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Intel
Ние във фейсбук