Българският ИТ портал
Потребителско име
Парола
Регистрация
Нова парола
Изпрати SMS | Новини | Онлайн превод
  SoftVisia

Какво ново предлага Linux kernel 4.17

   Linux kernel 4.17

На 3 юни Линус Торвалдс обяви излизането на Linux kernel 4.17, който се очакваше да бъде Linux ядрото версия 5.0. Но не стана.

Линус Торвалдс предполагаше, че версията с пореден номер 5.0 ще излезе това лято, но това не се случи. В своя пост в LKML.org Торвалдс каза, че не иска да бъде предсказуем. Въпреки че броят на git обектите в хранилището надхвърли 6 милиона, Линус не даде на новата версия на ядрото Linux kernel 5.0.

Торвалдс счита, че номерата на версиите не означават нищо и не се подчиняват на каквито и да било нумерологични правила. Въпреки че версиите 3.0 и 4.0 съвпаднаха с увеличението на git обектите до 2 и 4 милиона, Торвалдс каза, че номерата на версиите ще бъдат давани по същия начин, както и при прехода към версия 4.0. Тоест, „докато броят на пръстите е достатъчен, за да се преброят междинните версии, преход към 5.0 няма да има“. Това означава, че можем да очакваме междинни версии до 4.20.

Какво е новото в Linux ядрото версия 4.17

В тази версия разработчиците са добавили редица полезни нововъведения и са премахнали всичко излишно:

Оптимизирана е консумацията на електрическа енергия. Това е първата и най-забележима промяна. В алгоритмите е използвана нова реализация на циклите, която понижава консумацията на електрическа енергия с минимум 10%. Linux общността веднага провери това твърдение. Проведените тестове на Lenovo ThinkPad X1 Carbon потвърдиха реалното понижение на консумацията не само при престой на компютъра, но и при стандартни и при пикови натоварванияОптимизирана е работата на драйверите. AMDGPU DC (display code) сега е активиран по подразбиране. Това означава, че вече не се налага инсталирането на DKMS (Dynamic Kernel Module Support), а поддръжката на звука в HDMI и DisplayPort интерфейсите вече е директно вградена в ядрото. Драйверът AMDKFD (AMD Kernel Fusion Driver) също е добавен в базовата версия на ядрото. Това е особено полезно за всички, които използват графичните процесори на AMD за високопроизводителни изчисленияНамален е размерът на кода. Това са над 500 000 реда сорс код. Премахната е поддръжката на остарелите архитектури Blackfin, M32R, MN103 и още някои други. Останала е поддръжката на 24 процесорни архитектури, включително новата Andes Technology NDS32 – IoT устройства, медицинска апаратура и други подобниДобавена е поддръжката на HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection). Това е технология за защита от незаконно копиране чрез DVI, DisplayPort, HDMI, GVIF и UDI. Тя се използва в DVD и Blu-ray плеърите. Сега вече се поддържа и този протоколДобавена е поддръжката на компютърната мишка A4Tech с две колелца и контролера Phoenix RC, на което много потребители се зарадваха. Има редица подобрения и за Macintosh PowerBook 100 series от 90-те години
Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 14
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на13 Юни 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Linux, kernel
Ние във фейсбук