Българският ИТ портал
Потребителско име
Парола
Регистрация
Нова парола
Изпрати SMS | Новини | Онлайн превод
  SoftVisia

През 2019 година Intel ще пусне 14-нм процесори Comet Lake

 2019  Intel   14-  Comet LakeОнлайн изданието PC Watch разкри плановете на компанията Intel за разширяване на гамата от 14-нм и 10-нанометрови процесори. Според японските колеги, графикът на събитията изглежда доста хаотичен поради поредното отлагане на дебюта на конкурентните 10-нанометрови CPU и SoC. Така, в стремежа си да оставят на заден план използването на 14-нанометровия технологичен процес в бъдещите си решения, маркетолозите на Intel измислят за тях все нови и нови кодови имена.

Според източника, през втората половина на тази година, компанията от Санта Клара ще пусне 8-ядрените настолни процесори Coffee Lake Refresh-S (LGA1151), за опитните образци на които многократно се появяваше информация в мрежата. Тези CPU, най-вероятно ще бъдат съвместими с новия чипсет Z390, както и с вече пуснатия набор от системни логики Intel 300-та серия.

Поради ограничените възможности на двуядрените SoC Cannon Lake-U и Cannon Lake-Y (10 nm), Intel подготвя алтернатива на 14-нм решения, които ще излязат до края на тази година. Става въпрос за 15-Ватовите SoC Whiskey Lake-U и техните ~5-Ватови събратя Amber Lake-Y. Причината, поради която чипмейкърът ще изпрати в пенсия моделите, базирани на архитектурата Kaby Lake, е актуализацията на набора от системни логики. Последният, по аналогия с най-актуалните (14-нм) чипсети за платформата LGA1151, е оборудван с USB 3.1 линии и може би Wi-Fi контролер от стандарта 802.11 ac Wave 2. Максималният брой на ядрата в „Y“ и „U“ сегментите няма да се промени: две x86 ядра ще има в SoC Amber Lake-Y и четири в Whiskey Lake-U.

Както твърди PC Watch, заедно с десктоп процесорите Coffee Lake Refresh-S, осем физически ядра ще получат и мобилните Coffee Lake Refresh-H. Представянето им е планирано за първото тримесечие на 2019 година. По-нататък, в периода от април до юни следващата година се очаква появата на още едно семейство 14-нанометрови SoC — Comet Lake-U. Тези „системи-върху-чип“ ще получат нов „южен мост“ ICL-PCH, който, според слуховете, е оборудван не само с контролер USB 3.1, но и Thunderbolt.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 13
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на13 Юни 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Intel, Lake, Comet
Ние във фейсбук