Българският ИТ портал
Потребителско име
Парола
Регистрация
Нова парола
Изпрати SMS | Новини | Онлайн превод
  SoftVisia

Процесорите Intel Cannon Lake поддържат AVX-512 инструкциите

 Intel Cannon Lake  AVX-512

Векторните процесорни инструкции AVX-512 постепенно стават масови.

Процесорният гигант Intel обнови уеб-страницата на своя официален сайт, посветена на новия 10 нанометров процесор Core i3-8121U с микроархитектура Cannon Lake. Оказа се, че с прехода към по-съвременен технологичен процес, чиповете от тази процесорна фамилия поддържат AVX-512 инструкциите.

Да си припомним, че първият вариант на комплекта векторни инструкции AVX-512 се появи в процесорите Intel Xeon Phi Knights Landing, предназначени за HPC изчисленията от различен вид. Миналата година тяхната поддръжка бе добавена в HEDT сегмента заедно с чиповете Skylake-X. А сега да изпълняват AVX-512 инструкциите могат и процесорите за масовите потребителски платформи, започвайки от Cannon Lake.

 Intel Cannon Lake  AVX-512

Векторните инструкции AVX-512 дават на новите процесори сериозно предимство в редица специализирани задачи. Това са например алгоритмите за кодирането на видео, криптографията и още много други. Отговорността за използването на 512-битовите инструкции AVX в съответните програми е изцяло на софтуерните разработчици.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 14
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на17 Май 2018
ИзточникKaldata

Тагове
AVX512, Cannon, Intel, Lake
Ние във фейсбук