Българският ИТ портал
Потребителско име
Парола
Регистрация
Нова парола
Изпрати SMS | Новини | Онлайн превод
  SoftVisia

Потенциалът на новата система с Intel Loihi се приближава до мозъка на гризачите

     Intel Loihi

През месец септември миналата година Intel представи Loihi – невроморфен чип с възможност за самообучение, който е важен елемент от построяването на компютърни системи с изкуствен интелект.

За разлика от класическите процесори с последователно изпълнявани инструкции, Loihi е предназначен за имитация работата на живите същества и наподобява тяхната структура. Първата версия на Loihi имаше 130 хиляди изкуствени неврона и 130 милиона изкуствени синапси.

     Intel Loihi

Тази седмица Intel заяви, че през 2019 година ще представи многопроцесорна система, базирана на Loihi. Тя ще има 100 милиарда синапси. Най-близкият аналог на живо същество с мозък с подобна сложност е обикновената мишка. Мозъкът на мишката съдържа около 500 милиарда синапси, на котката – приблизително 6,1 трилиона. За моделирането само на 4,5% от кората на човешкия мозък са необходими 9 трилиона синапси. А двете големи полукълба на човешкия мозък имат около 125 трилиона синапси. Това е 1500 пъти повече от звездите в нашата галактика.

Тези числа би трябвало да покажат, колко сме далече от създаването на „истински“ изкуствен интелект. Но е очевидно, че прогресът в това направление набира скорост и качественият скок може да стане по-скоро от очакваното.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 16
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на17 Май 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Loihi, Intel
Ние във фейсбук