Българският ИТ портал
Потребителско име
Парола
Регистрация
Нова парола
Изпрати SMS | Новини | Онлайн превод
  SoftVisia

Излезе AsteroidOS 1.0: отворена ОС за смарт часовници, базирана на Qt и Wayland

 AsteroidOS 1.0:   ,  Qt Wayland

След четири години работа бе представена първата стабилна версия на операционната система AsteroidOS, предназначена за използване в устройствата за носене, като например смарт часовниците.

Подготвени са компилации за устройствата Asus Zenwatch 1/2/3, LG G Watch, LG G Watch R, LG G Watch Urbane, Samsung Gear Live и Sony Smartwatch 3. Кодът от най-ниско ниво е написан на езиците C и C++. За изграждането на интерфейса се използва QML. Новата ОС се разпространява под BSD лиценза, а приложенията за нея – под GPL.

 AsteroidOS 1.0:   ,  Qt Wayland

Системните компоненти използват някои елементи на OpenEmbedded. Взети са systemd, BlueZ и PulseAudio. За взаимодействие с периферията се използва libhybris слоя, даващ възможност за използването на драйвери, създадени за платформата Android. Този подход се представя много добре в KDE Plasma Mobile, Ubuntu Touch, webOS и Sailfish, и позволява съвсем лесното портване на новата ОС за всякакви Android устройства.

 AsteroidOS 1.0:   ,  Qt Wayland

Десктоп средата и приложенията за AsteroidOS са написани с използването на библиотеката Qt 5, компонентите qml-asteroid и технологията QtQuick. Работата на потребителският интерфейс използва сървъра asteroid-launcher, който по желание може да бъде заменен с интерфейса Glacier от проекта Mer или други алтернативни десктоп среди.

В AsteroidOS 1.0 са реализирани всички базови функции, необходими за една удобна потребителска среда:

Планиране на събития и извеждане на уведомления за предстоящитеЧасовник и будилникМузикален плеър с възможност за управление на възпроизвеждането от смартфонаКонтролен панел за настройкитеТаймер за измерване на времеви интервалиПриложение за метеорологичната прогнозаAsteroidOSSync: приложение за синхронизация с Android смартфон чрез Bluetooth Low Energy. Поддържа се извеждането на съобщенията и позвъняванията от смартфонаSDK за разработване на приложения и нови компонентиЕмулатор на смарт часовник за персонален компютърПоддръжка на 20 езика
Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 14
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на16 Май 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Wayland, AsteroidOS, Watch
Ние във фейсбук