Българският ИТ портал
Потребителско име
Парола
Регистрация
Нова парола
Изпрати SMS | Новини | Онлайн превод
  SoftVisia

ФБР и Министерството на правосъдието на САЩ разследват Cambridge Analytica заради скандала с Facebook

        Cambridge Analytica    Facebook

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР започнаха разследване на компанията Cambridge Analytica след скандала с изтичането на личните данни на Facebook потребителите.

Информацията е на The New York Times, който цитира официални лица. Разследването е на ранен етап и засега няма данни за задачите, поставени на ФБР и прокурорите.

Американските власти се интересуват от бизнеса на Cambridge Analytica като цяло. По-конкретно, от финансовите потоци на компанията, специализирана в събирането на натрупването на данни. Агентите, прокурорите и специалистите искат да получат информация за това, точно как тази компания е събирала данните и какво е правила с тях.

Facebook и представителите на американските власти засега не дават коментари за започналото разследване.

Cambridge Analytica е основана през 2013 година. Вицепрезидент на тази компания е Робърт Мърсър, бившият съветник на сегашния президент на САЩ. Мърсър стана особено известен с това, че предлага инструменти, за които твърди, че могат да идентифицират личностите на американските гласоподаватели и да повлияят на тяхното поведение. Cambridge Analytica предлагаше на Facebook потребителите да решават психологически тестове, като плащаше известни суми за това. Но след това продаваше получената информация. Счита се, че Cambridge Analytica е получила данните на 50 милиона Facebook потребители.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 12
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на16 Май 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Facebook, Analytica, Cambridge
Ние във фейсбук