Българският ИТ портал
Потребителско име
Парола
Регистрация
Нова парола
Изпрати SMS | Новини | Онлайн превод
  SoftVisia

Белият дом се отказа от позицията на „кибер цар“

Днес Белият дом потвърди, че няма да има заместник на Роб Джойс като координатор по киберсигурността. Джойс беше първият избор на Тръмп за тази позиция, създадена от администрацията на Обама, и прекара 13 месеца в ролята на „кибер цар“, координиращ усилията за дигитална сигурност в правителството. Сега новият съветник по националната сигурност Джон Болтън елиминира позицията, тъй като Politico съобщава, че имейл, изпратен до персонала, посочва, че намерението е да „рационализира авторитета“ в рамките на Съвета за национална сигурност, който има двама висши директори на кибер политика.

Не всички обаче са съгласни. Като член на сенатската комисия за разузнаване Марк Уорнър (демократ от Вирджиния) написа в Twitter:

„Трябва също така да формулираме ясна кибернетична доктрина. Не виждам как тона да се отървем от най-високото в йерархията кибер длъжностно лице в Белия дом помага да направим страната ни по-сигурна от кибер заплахи.“

Джим Лангвийн (демократ от Род айлънд) заяви: „Това е огромна крачка назад спрямо това нарастващо предизвикателство“.

Джойс ще се върне на поста си в Агенцията за национална сигурност. Междувременно Тръмп подписа изпълнителна заповед, която има за цел да даде на висшите мениджъри по информацията във федералните агенции повече власт при наемане на хора и контрол над бюджетите. Без главен „кибер цар“ агенциите ще трябва да намерят начини да се координират помежду си и с чуждестранните правителства по въпроси като сигурността на изборите и нарушенията на данните, без един човек да се грижи за управлението и координацията на усилията. А това може да не проработи добре.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 9
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на16 Май 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Няма, тагове
Ние във фейсбук