Българският ИТ портал
Потребителско име
Парола
Регистрация
Нова парола
Изпрати SMS | Новини | Онлайн превод
  SoftVisia

Полицейско управление става жертва на рансъмуер атака за втори път в рамките на месец

Американско полицейско управление стана жертва на рансъмуер атаки два пъти само за месец, губейки месеци полицейска работа.

Полицията в Ривърсайд, щата Илинойс съобщи за поредна успешно проведена атака към мрежата на управлението. Първата атака, съобщава местна медия, била осъществена през април, когато щетите се изразяват в десет месеца загубена полицейска работа. Властите следвали процедурите в подобни случаи и отказали да платят искания откуп. По-късно обаче установили, че IT отделът на управлението не е правил редовно архив на данните, което и довело до споменатите загуби. Все пак това се променило и когато в петък неизвестна засега страна ударила за втори път, те имали редовно архивирани данни и изгубената информация се равнявала на едва десет часа полицейска работа. Управлението своевременно потърсило Федералното бюро за разследване на САЩ за изясняване на ситуацията.

Настоящата новина служи да покаже нуждата от следване на ясни правила, които ще ви направят неуязвими срещу подобен род заплахи. Макар и киберпрестъпниците да променят напоследък своите тактики – от разпространението на криптовируси към доставянето на копачи на криптовалута, то рансъмуерът си остава жизнена заплаха все още.

Не забравяйте да използвате осъвременен софтуер с последните обновления за него, както и модерно антивирусно решение. Заедно с това изградете стратегия за автоматично архивиране на важната си информация, като не забравяйте съветите за най-добри практики тук: принципа „3-2-1“ – имайте три резервни копия на данните си, на два различни по формат носителя и едно, което да е физически далеч от вас. Бъдете информирани и спазвайте благоразумие в онлайн пътешествията си.

 

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 6
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на15 Май 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Няма, тагове
Ние във фейсбук