Българският ИТ портал
Потребителско име
Парола
Регистрация
Нова парола
Изпрати SMS | Новини | Онлайн превод
  SoftVisia

За първи път в историята Microsoft създава собствена Linux операционна система

     Microsoft   Linux

На 16 април, по време на конференцията RSA, Microsoft анонсира новата платформа за информационна безопасност Azure Sphere, предназначена за IoT устройствата.

Платформата се базира на нов тип чипове. Това са маломощни контролери за управление на най-различни устройства – от играчки и домашни уреди до промишлена електроника. Новите микроконтролери (MCU) ще се произвеждат от MediaTek. Това са маломощни едноядрени системи-върху чипа с ARM-A7 ядро с тактова честота 500 MHz, Wi-Fi модул и други възможности за обмен на данни. Осигурена е съвместимост с услугите, предлагани от електронните облаци на софтуерния гигант.

Управлението на екосистемата се осъществява от операционната система Azure Sphere. Това е първият продукт в историята на Microsoft, базиран на Linux ядрото. Тази ОС ще работи в самите чипове и е очевидно, че никое ядро на операционната система Windows, няма как да се побере в малкия чип.

     Microsoft   Linux

Идеята на новата технология е осигуряване безопасността на IoT устройствата. Липсата на подобна технология през 2016 година доведе до създаването на глобалния ботнет Mirai, в който участваха над 300 000 устройства. Microsoft възнамерява да реши този проблем чрез комбиниран подход – съвместната работа на нови чипове, нова операционната система и облачни услуги.

Парадоксалното е, че в основата на всичко това е Linux ядрото, което за Microsoft преди няколко години бе „раково образуване“, но днес Microsoft обича Linux.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 11
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на17 Апр 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Microsoft, Linux
Ние във фейсбук