Пазарът на гъвкави AMOLED-панели за смартфони забавя растежа си

   AMOLED-

Темпът на растеж на пазара на гъвкавите панели, произведени по AMOLED технологията (активна матрица с органични светодиоди) за смартфоните през 2018 година няма да е толкова висок, колкото се очакваше по-рано. Това се посочва в изследване на IHS Markit.

Благодарение на изхода на флагманския смартфон iPhone X, доставките на гъвкави мобилни устройства с AMOLED-дисплеи са се утроили – до 125 милиона единици през 2017 г. и с 40 милиона през 2016 г. През тази година се очаква ръст от 34% (до 167 милиона единици), но преди анализаторите смятаха, че обемът на пазара ще се увеличи почти два пъти повече.

Продажбите на iPhone X не отговарят на очакванията на пазара, главно поради високата цена на устройството (от 1000 щатски долара), което отчасти се дължи на високите разходи за екрана.

„Слабото търсене на iPhone X принуди производителите на смартфони да преразгледат своите планове относно пускането на AMOLED-панели“, съобщи старши директора на IHS Markit Хироши Хаяс.

Китайските марки, включително Huawei, Oppo, Vivo и Xiaomi, през 2018 година ще продължат активно да използват LCD-екрани с технологията LTPS вместо AMOLED. Apple може да преразгледа съотношението на доставките на телефони с LCD и AMOLED панели.

Целият пазар на AMOLED-дисплеи за смартфони (гъвкави и твърди стъклени решения), през 2018 г. ще се повиши с 14%, достигайки 453 милиона броя. Доставките на негъвкави екрани ще се увеличат с няколко процента, до 285 милиона копия, прогнозират изследователите.

Те също така очакват, че през 2018-та търсенето на гъвкави AMOLED-панели ще расте пропорционално на производствените мощности за тяхното пускане. Освен това, с цел предотвратяване на насищането на пазара от много производители на дисплеи, вече се разработват нови форм-фактори.

Съществен принос в ръста на пазара има Samsung Display, която от третото тримесечие на 2017 година започна да доставя гъвкави AMOLED-панели за iPhone X. Освен това, миналата година, гъвкави AMOLED-дисплеи за смартфони и носима електроника започнаха да пускат компаниите LG Display, BOE и Kunshan Govisionox Optoelectronics, което също допринесе за обявения растеж. През 2017 г., приходите от продажби на гъвкави AMOLED-панели са скочили с 250% и надхвърлят 12 млрд. долара.

От доклада също така следва, че целият пазар на дисплеите за мобилни телефони през 2018 година ще се състои от 2,02 милиарда пуснати продукта, което е с около 1% повече на едногодишна давност. Доставките на LTPS TFT LCD панели са се увеличил с 19% – от 656 на 785 милиона броя. Този сегмент ще расте по-бързо от продажбите на AMOLED-екрани за смартфони от средно и високо ниво.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 32
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на16 Апр 2018
ИзточникKaldata

Тагове
iPhone, AMOLED, Display, LTPS
Ние във фейсбук