Българският ИТ портал
Потребителско име
Парола
Регистрация
Нова парола
Изпрати SMS | Новини | Онлайн превод
  SoftVisia  |  Оферти нова година 2019

Създателят на интернет призова към революция

     Създателят на интернет Тим Бърнърс-Лий публикува отворено писмо по случай 29 годишнината от появата на интернет. Според Бърнърс-Лий, големите компании пречат на развитието на технологията. Те са против принципните промени и унищожават неголемите независими сайтове и онлайн услуги, на които по-рано се държеше Глобалната мрежа.

Бърнърс-Лий счита, че интернет би могъл да бъде много по-добър, ако правителствата на различните държави, учените, бизнесмените, специалистите, програмистите, художниците и гражданските активисти започнат да работят съвместно и създадат нови принципи на взаимодействие.

Изобретателят отправи най-голяма критика към интернет гигантите Facebook и Google. Според него, именно те контролират кои идеи да бъдат развивани и кои да бъдат забравени. Тези гиганти наемат най-талантливите разработчици и изкупуват най-перспективните иновации. Но използват тези преимущества не за благото на обществото, а за увеличаване на собствените си доходи.

Като най-ярък пример Тим Бърнърс-Лий посочва скандала с президентските избори в САЩ. Социалните мрежи оказват толкова голямо влияние на ума и настроението на хората, че публикуването на провокационна информация променя резултатите от гласуването.

Бърнърс-Лий счита, че ситуацията с интернет все още не е безнадеждна. Всичко може да бъде оправено от общество, отхвърлило монополната власт на интернет корпорациите и започнало самостоятелно да решава, кое е необходимо и кое не.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 14
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на13 Март 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Няма, тагове
Ние във фейсбук