Българският ИТ портал
Потребителско име
Парола
Регистрация
Нова парола
Изпрати SMS | Новини | Онлайн превод
  SoftVisia

Юни месец ракетата Falcon Heavy ще изведе в орбита най-точния атомен часовник

   Falcon Heavy     -  NASA възнамерява това лято да изведе в околоземна орбита новия космически атомен часовник DSAC (Deep Space Atomic Clock) с размер приблизително колкото кутия за обувки.

Въпреки компактните размери, часовникът DSAC е много по-точен и много по-устойчив на неблагоприятното влияние на космическото пространство от всички други подобни решения. За едно денонощие отклонението на новия атомен часовник е в рамките на 2 наносекунди (2 милиардни части от секундата), а за десетилетие той се отклонява от реалното време за около 7 милисекунди.

Първият екземпляр на DSAC ще бъде изпратен в космоса, като част от полезния товар при следващия полет на тежката ракета Falcon Heavy на частната космическа компания SpaceX, планиран за месец юни тази година.

Измерването на времето с много голяма точност играе изключително важна роля в най-критичните области на практическата наука. Спътниковата система за глобално позициониране GPS не може да работи без свръхточно измерване на времето, космическите кораби в орбита и извън орбита разчитат на информацията от земните свръхточни атомни часовници, за да определят своето точно местонахождение и за внасяне на корекции в своята траектория.

Свръхточният атомен часовник в космоса ще осигури по-точна синхронизация, понеже ще се избегне забавянето на сигнала от Земята до космическите апарати, а и няма да се налага използването на големи антени за улавяне на земните сигнали.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 13
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на13 Фев 2018
ИзточникKaldata

Тагове
DSAC, Heavy, Falcon
Ние във фейсбук