Българският ИТ портал
Потребителско име
Парола
Регистрация
Нова парола
Изпрати SMS | Новини | Онлайн превод
  SoftVisia

Малуер за добив на криптовалута зарази правителствени сайтове в САЩ и Великобритания

Сайт използва ресурсите на вашия компютър, за да добива криптовалута без знанието ви – схемата сама по себе си вече е позната, но този път в нея са замесени и десетки правителствени сайтове в САЩ и Великобритания.

Това става чрез заразен плъгин на име Browsealoud, който е разработен от компанията Texthelp с цел да чете на глас съдържанието на страници за потребители с проблемно зрение. За съжаление, все още неустановени хакери са го компроментирали, за да изкарат бързи пари на гърба на нищо неподозиращите потребители.

Browsealoud се ползва от над 4200 сайта в САЩ и Великобритания като повечето са на правителствени служби. Сред тях са Офиса на комисаря по информацията (ico.org.uk), голяма съдебна платформа (uscourts.gov) и др.

Достатъчно е просто да отворите някой от тях с активиран плъгин, за да видите как внезапзно натовареността на процесора изведнъж скача. Texthelp е наясно със случая и вече взима мерки за “дезинфекцията” на плъгина.

Добрата новина е, че в повечето такива нерегламентирани случаи, добивът на криптовалута спира в момента, когато затворите страницата или самия браузър. Находчиви хакери обаче разработват и варианти, при които работата продължава дори след това. Инциденти като този показват нуждата администраторите на сайтове и разработчиците на браузъри да положат повече усилия за премахването на това ново явление.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 3
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на12 Фев 2018
ИзточникKaldata

Тагове
Texthelp
Ние във фейсбук