Нови фотоволтаични клетки за слънчеви панели с рекордна ефективност

Австралийски учени успяха да постигнат рекордна ефективност при преобразуването на слънчева светлина в електричество. Специалистите от университета на Нов Южен Уелс демонстрираха фотоволтаични клетки с с нечувана досега ефективност от 34,5% без концентратори. Това е нов световен рекорд, при това с голяма разлика от предишния. Science Alert допълва, че предишният рекорд принадлежи на фотоелементи с площ 800 квадратни сантиметра, които постигнаха ефективност от 24%.

 

Австралийските фотоволтаични клетки са по-малки по размер - едва 28 квадратни сантиметра, но постигат същия резултат. В самия фотоелемент слънчевите лъчи се разделят на четири спектъра - инфрачервен диапазон, който се насочва към силициеви слънчеви батерии, а останалата светлина преминава през три полупроводникови слоя: индиев и галиев фосфат, индиев и галиев арсенид и германий. Всеки от тези слоеве има висока ефективност на преобразуване на съответния спектър на слънчевата светлина.

 

Учените подчертават, че едва ли в близкото бъдеще тяхната разработка ще се появи по покривите на частните домове и върху офисите. Технологията засега е твърде скъпа. Новото изобретение ще работи най-ефективно при електроцентрали, в които светлината се концентрира с помощта на огледала.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 31
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на18 Май 2016
ИзточникKaldata

Тагове
Няма, тагове
Ние във фейсбук