Нова технология за 3D печат чрез промяна на повърхностното напрежение на течен метал

Учените от университета в Северна Каролина разработиха прост и изящен метод за промяна в широки граници на повърхностното напрежение на капки течен метал, като по този начин става възможна промяна на тяхната форма. Използвана е сплав от 75% галий и 25% индий с температура на топене едва 15,5 градуса по Целзий.

   3D

Капка от тази сплав, поставена в електролит, има сферична форма, понеже повърхностното напрежение е голямо. Но ако на метала се подаде напрежение само от около +1 V, на повърхността на метала се образува много тънък оксиден слой, който намалява повърхностното напрежение 250 пъти - практически до нула. Под въздействието на земното привличане, капката мигновено се превръща в плосък слой. Възможно е регулиране на повърхностното напрежение чрез промяна на волтажа. Интересно е, че този процес е напълно обратим - ако се подаде обратно напрежение, оксидният слой се разрушава и капката възстановява предишната си форма.

Чрез промяна на волтажа може да се управлява формата на капката в разтвора, да се застави металът да тече по тънки капиляри и да включва и изключва електрически вериги. Технологията може да се използва  при микроелектронните устройства, за изработването на специализирани миниатюрни антени, които лесно се настройват.

Технологията е много удачна за създаване триизмерни принтери, които могат да създават обекти от течен метал при стайна температура, които след това се втвърдяват, благодарение на оксидния слой.
Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 12
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на08 Окт 2014
ИзточникKaldata

Тагове
Няма, тагове
Ние във фейсбук