Нова измама във Facebook

Потребителите на социалната мрежа Facebook е добре да са особено внимателни за измама, организирана като съобщения, които би трябвало да идват от екипа по сигурност към Facebook (Facebook Security Team).

Съобщението, засечено от компанията за компютърна и антивирусна защита GFI, съдържа предупреждение към потребителя, на когото е изпратено, че той нарушава политики за държание в мрежата, според които неговото поведение се счита за смущаващо и обидно към потребителите на Facebook. В съобщението се казва също така, че в рамките на следващите 24 часа той трябва да препотвърди своя акаунт, ако не искат да бъде премахнат от мрежата.

Потребителят, който се подлъже да последва връзката публикувана в съобщението бива отвеждан към уебсайт, който няма нищо общо с Facebook и се приканя да попълне анкета представляваща проверка на сигурността.

Съгласил се, потребителят бива воден стъпка по стъпка, страница след страница, попълвайки различни форми, предоставяйки информация като рожденна дата, имейл, парола за имейл кутията си, паролата си за акаунта си в социалната мрежа Facebook, номера и вида на кредитната си карта, датата й на изтичане и информация за разплащателната си сметка.

От GFI предупреждават, че потребителите попаднали в клопката на мошениците, освен другите неприятности, които им се случват, се оказват с откраднат акаунт в социалната мрежа и споменатото съобщение почва да се препраща и към техните познати във Facebook.

Макар и едва ли много хора ще се "хванат" на измама, в която се иска толкова много лична информация, потребителите на Facebook е добре винаги да са нащрек и ако забележат подозрително съобщение да информират своевременно администраторите на социалната мрежа.
Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 46
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на26 Ян 2013
ИзточникKaldata

Тагове
Facebook
Ние във фейсбук