Немски съд определи достъпа до Интернет като "неотменима част от съвременния живот"

За много хора загубата на интернет връзка не е нещо фатално и винаги може да правите нещо друго, ако нямате интернет, но ако изкарвате заплатата си благодарение на компютър свързан с интернет, това може да е изключително голям проблем - загуба на финансови средства, пропадане на важни сделки, изпускане на срокове и даже загуба на работата си.

Явно в Германия са решили, че това не може да продължава и едно "Извинявай" (когато го има) и повдигане на рамене от страна на интернет доставчика ви не е достатъчно, за да оправдае недоставянето на услугата, за която вие сте си платили. Именно по тази причина, немски съд отсъди наскоро, че гражданите имат законното право да търсят финансова компенсация в случай, че вашия доставчик се издъни. Аргументът: съдът счита, че достъпът до Интернет е вече "неотменима" част от нашия живот и съдът счита, че загубата на интернет свързаност не по ваша вина е сравнима със загубата на превозно средство.

В какво се състои обаче конкретният случай?

Тъжителят по делото, в което съдията отсъди, че достъпът до Интернет е неотменима част от живота ни, изгубва връзка между декември 2008г. и февруари 2009г. Всъщност той бил разкачен по грешка от доставчика си и настоява да бъде обезщетен за нанесените му щети, а така също за разноските, които е направил по включването си като абонат към друг доставчик. Човекът отправя иск към неназованата компания да заплати по 50 евро за всеки от дните, през които е нямал достъп до мрежата, не е можел да използва факса си, който бил свързан с IP-то му и VOIP услугите.

Макар и отхвърляне на искането му за компенсиране за невъзможността му да ползва факса си (тъй като според решението на Федералният съд, има достатъчно много на брой и модерни алтернативи на факса днес) и VOIP услугите (той имал мобилен телефон), човекът бил компенсиран напълно за липсата на интернет свързаност, тъй като това днес има "решаващо значение за икономическия жизнен стандарт на човек", отсъдил съдът. Според Федералния съд, Интернет е важен, тъй като той предлага достъп до информация под формата на текст, изображения, видео и аудио файлове. Почти всички теми от съвремието ни са обсъждани в Мрежата - от неангажиращото забавление до строго научни теми, пише още съдът в постановлението по делото. Освен това, немските съдии отбелязват фактът, че виртуалното пространство се използва за започването и приключването на бизнес сделки и изплащането на задължения към обществени институции предоставящи различни комунални услуги на човек.
Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 32
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на26 Ян 2013
ИзточникKaldata

Тагове
VOIP
Ние във фейсбук