Qualcomm обещава най-бързия мобилен процесор


Компанията Qualcomm съобщи, че до края на годината ще започне да доставя 2-ядрени мобилни чипове от семейството на Snapdragon, предназначени за употреба в смартфони и таблетни-компютри. Тези процесори са били многократно отлагани поради технически проблеми с производството, но сега Qualcomm уверено казва, че най-бързият мобилен процесор на пазара ще се появи през четвъртото тримесечие на тази година.

Очаква се, че 2-ядреният процесор QSD8672 с такава честота от 1,5 GHz на ядро ще излезе на пазара първи, заяви Mark Frankel, вицепрезидент на подразделението Qualcomm CDMA Technologies. Този процесор е предназначен за използване в съвременните смартфони и интернет-таблети, а така също може да се използва и в бюджетните лаптопи.

От Qualcomm твърдят, че първите продукти с тези 2-ядрени мобилни чипове ще трябва да се появят или в навечерието на Коледа или в началото на 2011 година.

По отношение на дизайна на новия процесор ще бъде подобен на 2-ядрения MSM8660 Snapdragon, който започва да се доставя на производителите на компютри през второто тримесечие на тази година. В близко бъдеще фирмата ще започне да доставя по-бързия чип 8672, където всяко от двете ядра функционира на честота от 1,2 GHz. 8672 ще използва ARM микроархитектура и се основава на 45-nm технологичен процес.

Frankel отбелязва, че 8672 е подобрена версия на процесора 8660, а структурата му е сравнима с по-рано пуснатия едноядрен чип Snapdragon. В същото време в 2-ядрените процесори се използва усъвършенствана система за управление на производителността и захранването, които са адаптирани към изчислителните проблеми на мобилни устройства днес. i"8672 има тази функция, тъй като отделното напрежение, т.е. консумацията на ток е в основата на всеки от тях и може да е различна във всеки даден момент. Например, едното ядро като цяло може да бездейства, докато второто работи с пълния си капацитет"/i - казва той.

В допълнение, новите чипове на хардуерно ниво ще поддържат работа с HD-видео до 1080p, а едноядреният чип е гаранция за 720p. Новите 2-ядрени процесори ще са способни да работят пълноценно с оперативна памет от стандарт DDR2 и DDR3.

Коментари
Все още няма коментари
Статистика
Прегледи 109
Коментари 0
Рейтинг
Добавена на10 Авг 2010
ИзточникKaldata

Тагове
Qualcomm, Snapdragon
Ние във фейсбук