Google ви позволява да определите предварително какво ще се случи с вашия акаунт и цифрови данни, след като потребителят е бил неактивен дълго време. Това включва кореспонденция, снимки, контакти, файлове и друга информация, свързана с вашия профил.
Това пише Engadget.
Ако собственикът на акаунта не е оставил никакви инструкции, Google следи активността в профила. Ако няма влизане или използване на услугите в продължение на две години, акаунтът може да бъде изтрит.
За проактивно управление на дигиталното наследство, компанията предлага инструмент за управление на неактивните акаунти, който позволява на потребителите да определят период на неактивност, след който даден профил ще се счита за неизползван.
Наличните варианти включват три, шест или дванадесет месеца. След избрания период системата може да извършва действия, предварително зададени от потребителя.
Можете също така да посочите до десет доверени контакта. На тях могат да се изпращат съобщения и да им се дава възможност да изтеглят конкретни данни, включително имейли, снимки, контакти или файлове, свързани с YouTube.
Ако подобни настройки не са били направени, докато починалият е бил жив, роднините могат да се свържат с Google с искане за деактивиране на акаунта на починалия. Само по себе си обаче такова искане не означава автоматично, че е предоставен достъп до личните им данни.